Pytanie zagadka :| ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysztofok123
    Classic
    • 2010
    • 11

Witam wszystkich zainteresowanych.
    A więc po kolei: w FL najciekawszą funkcją, którą często ASO nie włącza jest doświetlanie zakrętów. Nie 'testowałem' tego w FL, gdzie są do tego odpowiednie lampy, ale można włączyć światła dzienne, zamiast w "lampach głównych", to w (dedykowanych do tego) przeciwmgielnych - oszczędza się wtedy żarówki H7 :-) Ponadto legalny jest aktualnie (od czerwca) tryb amerykański świateł dziennych (potwierdzone w necie oraz u drogówki) - mam to włączone u siebie - też oszczędność żarówek, prądu, akumulatora i (przynajmniej teoretycznie) spalania. Poza tym wszystkie pozostałe wymienione w poprzednich wypowiedziach funkcje da się również włączyć w ramach VCDS'a (czyli kiedyś VAG'a). Co do gwarancji, to w przeciwieństwie do tego co powiedział Jarek_wawa (lub czego się obawia), nie powoduje to utraty gwarancji, gdyż nie jest to ZMIANA OPROGRAMOWANIA, bo go nie zmieniamy, tylko włączamy funkcje, które są dostępne w ramach funkcjonalności (BIEŻĄCEGO OPROGRAMOWANIA).

Co do pozostałych opcji oraz kilku innych, których nie opisałem, zapraszam do wątku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25676 . W razie pytań odpowiem na tyle ile potrafię Proponuję w tamtym wątku, aby ewentualni zainteresowani mogli czerpać wiedzę. Prawie wszystko co możliwe testowałem u siebie i wszystko działa (z samym autem włącznie).
  • zns
    Drive
    • 2008
    • 51

Witajcie.Od niedawna jestem posiadaczem skody octavi z 2000 r .Mam takie pytanie do starszych i bardziej doświadczonych użytkowników naszej skodziany. A mianowicie chodzi o przednie światła które znajdują się miedzy kierunkowskazami a swiatlami mijania i drogowymi (nizej umieszczone zdjecie) .Początkowo myslalem ze to sa swiatla drogowe (tak zwane dlugie ).Jednak nie bo te swiatla zalanczaja sie w tym samym miejscu co swiatla mijania. Teraz wydaje mi sie ze sa to swiatla przeciwmgielne ale nigdzie w srodku nie moge do nich znalesc wlacznika wiec juz sam nie wiem co to za swiatla. Czy one sa tylko po to zeby byly czy sa po to zeby sobie samemu zamontowac przeciwmgielne ? za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki

Komentarz

• Maru 123
      RS
      • 2008
      • 4660

są to światła przeciwmgielne. włącza się je tak- włączasz pozycyjne lub mijania i pociągasz do siebie
      działa?
      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Andrev3
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 6116

tak jak powiedział kolega Maru 123, sa to przeciwmgielne przednie
        RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

to auto na zdjęciu to auto Hermana?
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• cysterniarz
            RS
            • 2008
            • 1887
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maru 123
            są to światła przeciwmgielne. włącza się je tak- włączasz pozycyjne lub mijania i pociągasz do siebie
            działa?
            zns, jeżeli zdjęcie załączone to tylko poglądowe, a halogenów nie możesz włączyć to ich prawdopodobnie nie masz, tylko zaślepki (srebrne półkule) w miejscu gdzie powinna być soczewka. Jeżeli fotka Twojego auta to halogeny włącza się tak jak napisał Maru 123,

Komentarz

• opsia
              Ambiente
              • 2007
              • 189

Jak nie ma włącznika, to napewno są zaślepki
              Moja Octavka tyle pali---

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• zns
                Drive
                • 2008
                • 51

Zgadza sie to nie jest moje autko.Ten samochodzik na zdjeciu należy do jednego z użytkowników forum (Kozacka przeróbka ) Czyli jeżeli uda mi się pociągnąć (bez skojarzeń proszę :])to mam przeciwmgielne,a jeżeli nie uda mi sie to nie mam i jest to miejsce na te światła.Jutro sprawdze i napisze bo juz dzisiaj nie chce mi sie lecieć do garażu .Wszystkiego najlepszego w 2009 r. Dużo taniego paliwa i mało usterek.Pozdrawiam

Komentarz

• Maru 123
                  RS
                  • 2008
                  • 4660

Zamieszczone przez zns
                  Zgadza sie to nie jest moje autko.Ten samochodzik na zdjeciu należy do jednego z użytkowników forum
                  czyli można powiedzieć że trafiłem :szeroki_usmiech
                  również pomyślności w Anno Domini OCP 2009 :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                  1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• zns
                    Drive
                    • 2008
                    • 51

No i sprawdziłem .Na światłach mijania tak jak to napisał Maru 123 no i co się okazało ,zapaliły się przeciwmgielne ale tylko z tyłu . To już jakiś postęp bo nie wiedziałem o tym :] Czyli wychodzi na to że z przodu mam tylko same zaślepki .Czy orientuje się ktoś ile mogą kosztować halogeny przeciwmgielne na to miejsce w raz z montażem ?

Komentarz

• splawik
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1292

Zamieszczone przez zns
                      Czy orientuje się ktoś ile mogą kosztować halogeny przeciwmgielne na to miejsce w raz z montażem ?
                      Tylko całe lampy z halogenami możesz wsadzić. Trzeba jeszcze instalacje dorobić i inny wyłącznik wsadzić do świateł.
                      A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                      AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                      O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                      -------------------------------------------------
                      Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• zns
                        Drive
                        • 2008
                        • 51

Czyli będzie z tym sporo zachodu . Coś mi się zdaje że taka przyjemność będzie sporo kosztować :|

Komentarz

• Andrev3
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 6116

zns, masz samochó przed liftem czy po? zresztą przed czy po to jest kwestia zakupu lamp przednich i wymiany. Na alledrogo chodzą w granicach 100-150 zł, do tego potrzebujesz przełącznik za 2 zł, z 5 metrów kabla i przekaźnik i jakąś godzinkę czasu żeby zamontować
                          RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• Maru 123
                            RS
                            • 2008
                            • 4660

zns, możesz zrobic tak jak napisał Andrev3, ewentualnie coś takiego http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ej+%B6wiat%B3a ale do tego powinieneś mieć auto poliftowe (po 2000r) bo tam są już większe kratki w zderzaku i wszystko się elegancko zmieści. w aucie przed lifotwym kratki śą mniejsze i dodatkkowe halogeny zasłaniałyby dostęp do haka...
                            koszt takich halogenów ok 200zł...
                            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• cysterniarz
                              RS
                              • 2008
                              • 1887
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

zns, ja u siebie wymieniałem lampy przednie bo też halogenów nie miałem. Kupiłem na allegro używki ale ori w bdb stanie -ważne by szkoło nie było porysowane i zmatowione (ok 350zł za 2, swoje sprzedałem za 220). Są też podróbki ale po kilku pytaniach na forum odpuściłem sobie temat bo szkoda kasy i nerwów (jednym słowem szajs). Instalacje sam pociągnąłem, kable, przekaźnik, bezpiecznik wszystko kupiłem w elektrycznym (niewielki koszt). Włącznika głównego nie wymieniałem bo za drogi. Kupiłem na allegro włącznik ogrzewania tylnej szyby (19zł) i pod nigo podłączyłem. Instalacja banalna, a nocą lampki dają o niebo lepszą widoczność.

Komentarz

• Maru 123
                                RS
                                • 2008
                                • 4660

zns, pamiętaj tylko żeby zapytać sprzedawcę na allego o DOKŁADNY nr części. jedna cyferka może spowodować to że wciśnie Ci lampy z anglika :!:
                                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

Pracuję...